Anders Andersson Byggnads AB i Knislinge

Det här är en varning till alla som funderar på att anlita Anders Andersson Byggnads AB i Knislinge. De fick i uppdrag att byta vårt tak som nog inte hade klarat en snövinter till. Efter löften om ˮdet blir billigastˮ gick vi med på att jobbet skulle göras på löpande räkning. Tro inte på det! I vårt fall blev det 85.000 kr, eller ca 50%, dyrare än vad som först diskuterats. När vi protesterade gick byggfirman under jorden och hotade med domstol. Läs mer nedan!

Den korta versionen

Efter ett par snörika vintrar med ett par läckor var vårt tak i stort behov av renovering. Den gamla eterniten skulle bort och ersättas med betongpannor. Efter en del förseningar fick byggfirman Anders Andersson Byggnads AB i Knislinge till slut uppdraget. Det var mitt i vintern och eftersom en annan snickare redan hoppat av och Anders Andersson Byggnads givit sken av att offerten på 190.000 kr var dyrt så gick vi med på att jobbet gjordes på löpande räkning.

Själva bygget gick snabbt och problemfritt, men när alla fakturor summerats slutade det på drygt 275.000 kr. Dvs. 85.000 kr mer än vad som först diskuterats.
Här är kranen som lyfter upp takpannor
Vi kände oss givetvis lurade och ville ha en förklaring av byggfirman. Speciellt var där vissa delar av redovisningen som var konstiga, till exempel:

Inte konstigt att kostnaderna skjutit i höjden! Vi höll inne med delar av betalningen, sammanlagt cirka 20.000 kr. Det enda resultatet var att byggfirman slutade svara på våra email. Efter 2 månader kommer istället ett brev från en advokatbyrå med betalningskrav och hot om domstol. Den första känslan är att vi har råkat ut för en fuskbyggare. Kanske inte riktigt så illa som det brukar framställas på tv. Taket blev ju renoverat och det verkar ordentligt gjort (med några få undantag). I det läget hade vi ändå inte så mycket val mer än att betala eftersom vad som sagts muntligen antagligen inte skulle hjälpa mycket när det finns ett underskrivet avtal på löpande räkning.

Jag kan inte rekommendera någon att anlita Anders Andersson Byggnads AB i Knislinge. Att gå under jorden när någon har ett klagomål kan inte anses som ett normalt beteende för ett service-företag. När byggfirman sedan börjar hota med domstol via en advokatbyrå så får åtminstone jag känslan av att man först och främst är ute efter att roffa åt sig så mycket pengar det går istället för att se till att kunderna är nöjda.

Den långa versionen

Läcka 1

Våra takproblem började i mars 2010. Efter en snörik och kall vinter hade det samlats mycket snö på taket, framförallt på kupan på framsidan. Den första dagen med töväder sitter jag hemma och jobbar då jag plötsligt hör ett droppande ljud. Underligt... var kommer det ifrån? Det visade sig droppa från ett lamputtag mitt i taket på ovanvåningen. Inte så mycket, men man vill ju inte att det ska komma vatten där! Jag kryper upp på vinden för att undersöka. Jag kan inte se något i yttertaket men hittar en liten fuktfläck under isoleringen precis där det droppar. Ser dock inte var det vattnet har kommit ifrån. Jag föser undan så mycket isolering jag kan och sätter dit en värmefläkt för att torka upp och fortsätter sedan att jobba.

En halvtimme senare vrider någon på kranen. Droppandet har övergått i rinnande. Hjälp! Jag springer ut och klättar upp på taket utifrån och börjar gräva bort snö som ligger på kupan. En takplatta har lossnat och flyttat sig en bit. Där är ett 20×20 cm hål med en värmefläkt nästan rakt under! Läckan har fått sin förklaring.

Upp på vinden igen. Nu är där riktigt blött så undan med mer isolering. Nu när jag vet vad jag ska leta efter ser man var vattnet har runnit längs underdelen av yttertaket, ner på vindsgolvet och sedan letat sig fram till ett hål och ner i innertaket där det runnit vidare och sedan letat sig ut genom lamputtaget.

Fy bubblan, nu blev det jobbigt. Undan med all snö ifrån kupan, bort med all isolering på vinden därunder. Det får stopp på det akuta problemet, men hela innertaket är genomblött. Takpanelen inomhus måste rivas bort. Hittar där även spår ifrån gamla läckor och en del mögel. Det tar någon månad att få torrt och taket inomhus fixat.
Istappar som ännu är små!
Isoleringen på vinden är svårare eftersom det är trångt att komma åt. Det blir nog inte så bra som det hade behövts vilket vi skulle upptäcka nästkommande vinter.

Läcka 2

I november 2010 börjar det snöa igen och det håller på i två veckor. Efter några dagar börjar det märkas att isoleringen på kupan inte är den bästa. Det bildas istappar. Stora istappar. Får klättra upp och riva ner varje kväll, men nästa dag är det likadant igen. Det som också händer men inte är lika tydligt är att det bildas en isvall längs med ytterkanten på kupan. Någon vecka in i december blir det töväder i ett par dagar och det börjar rinna vatten längs med insidan av fönstren. Isvallen hindrar smältvattnet från att rinna ner från taket och i och med den låga lutningen rinner det istället ˮuppströmsˮ mellan takplattorna, ner på vinden och sedan genom innertaket. Suck. Får upp på taket igen och hacka loss så mycket is det bara går. Lyckas väl ta sönder någon takplatta också men har bitar sen tidigare att reparera med. Värmefläkten får torka så gott det går ifrån insidan, men den här gången orkar jag inte riva i väggen eller taket.

Snön fortsätter falla någon månad till och taket måste skottas och rensas från is med jämna mellanrum. Som väl är blir vintern mildare efter januari och det blir inga fler incidenter.

Offerten

I mars 2011 börjar jag leta efter en snickare som kan lägga nytt tak. Efter tips från några arbetskamrater får jag till slut en offert på drygt 190.000 kr för rivning, nytt tak, bättre isolering och tätning för att undvika värmeläckage. I mina öron verkar det som ett bra erbjudande och snickaren verkar kunnig och ordentlig.
Eterniten har precis rivits bort!
Men jag kollar ändå upp detaljerna i hans offert med en bekant som också är snickare och jobbar hos Anders Andersson Byggnads AB. Den första reaktionen är att offerten verkar rimlig.

Någon vecka senare kommer nästa reaktion. Uppenbarligen har detta diskuterats vidare på någon kafferast och nu är åsikten 190.000 är mycket och att Anders Andersson Byggnads antagligen kan göra det flera tusenlappar billigare. Det låter ju inte så dumt tycker jag så de får till slutet på maj (två veckor) på sig att komma med en offert. De två veckorna går men Anders Andersson Byggnads lyckas inte leverera en offert så jag bestämmer mig för att anlita den förste snickaren. Överenskommelsen med honom är att jobbet ska göras någon gång under hösten och i varje fall innan det blir vinter igen. Vi bestämmer att höras av efter sommaren igen.

Försvinnande 1

I mitten på september kontaktar jag snickaren igen för att höra hur planerna ser ut inför takrenoveringen. Han säger att allt regnande under sommaren har ställt till problem. Han har fler tak som måste fixas, men lovar att han ska höra av sig fort det blir min tur. I början på november har jag fortfarande inte hört något så jag försöker kontakta honom igen. Det blir svårare nu för han svarar inte i telefon. Han ringer inte tillbaka efter att jag lämnat ett meddelande. Provar med email men inget svar där heller.
Kupan är på väg att få nytt tak
Skickar till slut ett SMS och får ett svar där han lovar att höra av sig i slutet på veckan. Det går två veckor... skickar ett nytt SMS, han lovar att höra av sig efter helgen. Jag blir inte förvånad när han inte gör det.

Nu börjar jag tröttna så jag tar kontakt med Anders Andersson Byggnads igen för att höra om de fortfarande kan tänka sig att fixa taket. De kommer och tittar i slutet av november och lovar att lämna en offert. I mitten på januari 2012 har jag fortfarande inte hört något, varken från Anders Andersson Byggnads eller den andre snickaren. Som väl är så har det varit milt och knappt snöat eller varit kallt. Ett par stormar har ställt till med problem då några takplattor inte sitter så bra fast, så jag är fortfarande orolig för fler läckor. Efter en sista påtryckning på Anders Andersson Byggnads får jag svaret att de kan göra jobbet i princip med en gång om det går på löpande räkning. Just då kändes det som en ganska bra idé och de sa även att det brukar bli billigare än ett fast pris. Dumt nog gick jag med på det.

Byggperioden

De sätter igång i slutet på januari 2012. Vädret stabiliserar sig och det blir kallt och uppehåll, så jobbet går fort. Den oro jag hade för att takstolar och annat skulle vara i dåligt skick och behöva extra reparation visade sig obefogad. Det var bara kupan som var lite åtgången men det var i princip känt redan från början eftersom det varit läckor där.

Efter knappt tre veckor är jobbet klart och just då känns det ganska bra. Har fått en faktura på 80.000 med vad som verkar inkludera det mesta av materialet och kanske en tredjedel av arbetet. Verkar i och för sig inte som att det skulle bli billigare än 190.000, men håller det sig runt 200.000 är det ok.

Försvinnande 2

Nästa faktura är på 120.000 kr. Bra tänker jag först, det höll sig inom rimliga gränser. När jag läser lite noggrannare upptäcker jag att takpannor, plåtarbeten, och lite annat inte är med i redovisningen.
Takpannor på väg ut
Ajdå, nu börjar det se dyrt ut. Jag kontaktar Anders Andersson Byggnads för att få mer detaljer och de skickar arbets- och kör-rapporter. Jag får inte ihop siffrorna och börjar även ifrågasätta vissa beslut som de har tagit. Till exempel är alla körsträckor cirka 10% längre än vad kartor visar. Man har också valt att köra dit en egen kran för att lyfta upp takpannor och redovisat över 20 timmar för detta plus 26 mil. Verkar orimligt och slösaktigt med tanke på att leverantören borde kunna leverera pannorna på tak till en mycket lägre kostnad. När jag påpekar detta tillsammans med en del andra saker och vägrar betala hela fakturan innan jag fått en slutfaktura på vad som återstår går byggfirman under jorden. Slutfakturan kommer i slutet på mars och är på 75.000. Jag betalar bara delar av denna också, och försöker återigen kontakta byggfirman. Fortfarande ingen respons. Nu känns det som om vi råkat ut för en riktigt bluffbyggare. Att gå under jorden och göra sig okontaktbara så fort någon har ett klagomål verkar ju vara en vanlig taktik i den ˮbranschenˮ.

Hoten

I mitten på maj 2012 förstärks den tesen i och med att det dimper ner ett brev ifrån en advokatbyrå där man hotar med domstol om inte återstående belopp betalas.
Nu är det nästan färdigt
Till att börja med är vi beredda att ta strid, men inser att bevisläget är svårt i och med att det enda skriftliga som finns är ett avtal på löpande räkning. Allt prat om att 190.000 var dyrt har ju just bara varit prat. Det finns inte så mycket annat att göra än att betala.

Till slut får jag även kontakt med ägaren till firman och han försöker bortförklara det hela med att de gjort mer än vad som först varit meningen. Det är inte sant. Den enda ändringen som gjordes under byggtiden var att sätta plåt på kupan istället för pannor. Anledningen till det är att lutningen är på gränsen till vad som går med pannor och plåt ger ett säkrare skydd mot läckor. Den ändringen beräknas ha kostat max 10.000 kr extra.

Nicklas Nordborg, Hörby, Augusti 2012