Nicklas Nordborg - Curriculum Vitae

Nicklas Nordborg

Hej,

Mitt namn är Nicklas Nordborg och jag arbetar vid avdelningen för onkologi och patologi vid Lunds universitet.

Idag

Jag jobbar i en liten grupp som utvecklar programvara för registering, lagring och analys av forskningsdata inom i huvudsak cancerforskning. Programvaran utvecklas i samarbete med forskare vid Lunds universitet, men har också släppts som fria programvaror enligt GPL (GNU General Public License). Vi har bland annat samarbetat med flera utländska forskargrupper i t.ex. Norge och England. Programvaran är webbaserad med Java på serversidan. Via Hibernate lagras data i antingen MySQL eller PostgreSQL. Integration med hårvara i laboratoriet och externa datorsystem möjliggör snabb analys och rapportering. Datamängderna är ofta relativt stora så optimering av åtkomst är en viktig del i utvecklingen.

Eftersom vi är en liten grupp ser vi till att alla är involverade i så stor del av utvecklingsprocessen som möjligt:

  • Ta fram specifikationer i samarbete med slutanvändare
  • Designa den tekniska lösningen ifrån databas och serverkod till html-kod och javascript
  • Implementation av de olika delarna
  • Dokumentation och testning

Allt sker under öppna former. Alla dokument publiceras och vi tar ofta hjälp av utomstående för att få synpunkter. För mer information se vår projektplats på http://base.thep.lu.se.

Jag har arbetat med programmering och systemutveckling sedan 1996. Det har i princip alltid varit med inriktning mot webben och internet, men ofta med olika programspråk och tekniker. I början var Perl och CGI-script ett naturligt val. Efterhand ersattes det med Microsoft-baserad teknik med Visual Basic, ASP, SQL Server, mm. Fram till 1999 arbetade jag på Lunds universitets avdelning för informations­teknik i undervisningen (CITU, numera Avdelningen för högskolepedagogisk utveckling), och därefter fram till 2002 på LUVIT AB (numera Grade) där jag hade ansvar för enkätverktyget i deras plattform för e-lärande.

Efter nästan tre år på LUVIT kändes det dags för förändring. Eftersom jag alltid haft naturintresse och varit väldigt förtjust i Norge så sökte jag en tjänst på Universitetet i Bergen. Det var ett fantastiskt ställe men jag kände direkt att det inte var det här jag ville så jag åkte hem igen efter två veckor.

När jag inte jobbar

Med fru, två barn och hus på landet så är det inga problem att få tiden att gå. För mig är familjen viktig och vi tillbringar mycket tid tillsammans, gärna med att rida eller skjuta pilbåge.


Personuppgifter

Namn Nicklas Nordborg
Adress Stavröd 5061
29245 Hörby
Telefon 0415-94224
Mobil 0705-811733
E-post nicklas@compunet.se
Hemsida http://www.compunet.se/nicklas/cv


Arbeten

Februari 2003 - idag
Programmerare, Avdelningen för onkologi, Lunds universitet
Utvecklar webbaserat system för registrering och hantering av prover och processer i biologilabb. Integration med hårdvara och externa datorsystem för automatisk analys och rapport. Systemet är kodat i Java och körs på Linux med PostgreSQL som databas.
Juni 2002 - jul 2002
Avdelningsingenjör, Universitetet i Bergen, Norge
Generell IT-support och stöd vid utveckling av online-kurser. Avbryter efter 2 veckor då jag inser att detta inte var för mig.
Augusti 1999 – Maj 2002
Systemutvecklare, LUVIT AB, Lund
Utveckling av webbaserat system för utbildning och kurser online. Systemet är kodat i Visual Basic och körs på Windows med SQL Server som databas.
1996 – Juli 1999
Programmerare, CITU, Lunds universitet
Blandade programmerings-uppgifter som främst syftar till att sprida kunskap om internet till lärare på både universitet och grundskola. Blandad miljö med Linux, Windows och Mac. Programmering i bl.a. Perl, Pascal och Visual Basic.


Utbildning

1989-1995 Lunds universitet, Magisterexamen i fysik
1986-1989 Gymnasieskola, 4-årig teknisk linje, Kristianstad


Referenser

Uppgifter om referenspersoner kan erhållas efter kontakt med mig.


Publikationer

3 Jari Häkkinen, Nicklas Nordborg, Olle Månsson, Johan Vallon-Christersson (2016), "Implementation of an Open Source Software solution for Laboratory Information Management and automated RNAseq data analysis in a large-scale Cancer Genomics initiative using BASE with extension package Reggie "
2 Johan Vallon-Christersson, Nicklas Nordborg, Martin Svensson and Jari Häkkinen (2009), "BASE - 2nd generation software for microarray data management and analysis", BMC Bioinformatics 2009, 10:330
1 N Nordborg (1994), "Walking on glowing coal, only for fakirs? Studying heat conduction with Excel", Hypermedia i Vaasa '94, Conference on Computers and Hypermedia in Engineering Education, June 8-11, 1994, Proceedings.


Övrigt

1990 Deltar i en programmeringstävling i Budapest, Ungern, som medlem av ett lag ifrån Institutionen för datalogi, Lunds universitet.
1988 2:a plats i lagtävlingen av "Skolornas matematik-olympiad", arrangerad av Svenska Dagbladet


Senast uppdaterad: September 2017